Stacey Cunningham – prva žena predsjednica njujorške burze - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Stacey Cunningham citat

Stacey Cunningham – prva žena predsjednica njujorške burze

Piše: Martina Lovaković

Stacey Cunningham je američka bankarica i 67. predsjednica njujorške burze (NYSE). Druga je žena na mjestu predsjednice njujorške burze, ali prva koja je počela potpuno samostalno voditi burzu. Time je ušla u povijest kao prva žena na toj poziciji u 226-godišnjoj povijesti burze. Nakon stažiranja na NYSE-u tijekom 1990-ih, postala je službenica u trgovanju dionicama i vrijednosnim papirima te je nastavila raditi na burzi do 2005. godine. U jednom periodu uzela je slobodno vrijeme kako bi završila tečaj kulinarstva, a nakon toga radila je na burzi Nasdaq kao direktorica tržišta kapitala i voditeljica prodaje za američke transakcijske usluge. Godine 2012. ponovno se pridružila NYSE-u, a 2015. godine postala je glavna operativna direktorica burze. Dana 22. svibnja 2018. godine imenovana je predsjednicom NYSE-a. U studenom 2018. godine uvrštena je na popis BBC’s 100. Women.

Rani život

Stacey Cunningham rođena je 16. studenog 1974. godine u SAD-u. Još kao dijete u školi je imala izražene interese za matematiku i znanost. Studirala je na Sveučilištu Lehigh, diplomiravši 1996. godine s diplomom industrijskog inženjerstva. Ima petero braće i sestara, a dok su djeca još bila mala njezin otac je radio u jednoj brokerskoj tvrtki.

Karijera

Godine 1994., dok je još bio studentica, Stacey je završila ljetno stažiranje na NYSE-u. Dvije godine nakon toga na istom mjestu je počela raditi kao službenica u trgovanju. U to vrijeme bila jedna od nekoliko desetaka zaposlenica na mjestu službenice burze, u usporedbi s preko tisuću zaposlenih muškaraca. Osam godina provela je zaposlena kao specijalistica za Bank of America.

Godine 2005., osjećajući se frustrirano zbog nedostatka tehnološke tranzicije na NYSE-u, napustila je mjesto službenice i upisala studij kulinarstva na Institute of Culinary Education. Nakon toga kratko je radila kao chef u jednom restoranu.

U razdoblju od 2007. do 2011. radila je na burzi Nasdaq, prvo kao direktorica tržišta kapitala, a zatim kao šefica prodaje američkih transakcijskih usluga.

Godine 2012. ponovo se pridružila NYSE-u. No, ubrzo je napredovala pa je u razdoblju od 2015. do 2018. godine bila operativna direktorica burze. Njezin posao uključivao je rukovanje dionicama na burzama, upravljanje odnosima i proizvodima te poslove unutarnjeg upravljanja.

Najveća postignuća

22. svibnja 2018. godine  u dobi od 43 godine, Stacey Cunningham je proglašen 67. predsjednicom njujorške burze (NYSE-a), preuzevši mjesto od Thomasa Farleyja. Time je postala prva žena imenovana za predsjednicu New York Stock Exchangea (NYSE-a).

Iako je Catherine Kinney bila supredsjednica burze 2002. godine, u to vrijeme spomenuto mjesto nije podrazumijevalo puno vodstvo, već je bilo pod čvrstim nadzorom izvršnog direktora ili predsjednika NYSE-a.

Prilikom jednog razgovora s novinarima, Stacey je rekla da se kroz obrazovanje i karijeru nosila s radom u tradicionalnom okruženjima u kojima dominiraju muškarci – poput onog na inženjerskom studiju i na burzi, no nikada nije sumnjala u sebe i svoje vrijednosti i “treba li biti tamo gdje je”.

Kao predsjednica američke burze, nadgleda poslovanje burze te brine o izdavateljima, ulagačima i cjelokupnoj globalnoj financijskoj instituciji osiguravajući da SAD ostane svjetski lider na globalnim tržištima kapitala. Njezin zadatak je da cijelo vrijeme radi na novim idejnim rješenjima uz koja bi se poboljšalo poslovanje NYSE-a.

U ožujku 2020. godine, nakon pojave koronavirusa u kratkom roku odlučila je zatvoriti trgovanje na Burzi jer se virus proširio New Yorkom.

U svibnju te iste godine, ponovno je otvorila Burzu, ali sa smanjenim kapacitetom. U to vrijeme izjavila je kako ne planira uvoditi nove trgovce dok se ne pojavi cjepivo protiv COVID-19.

Privatni život Stacey Cunningham drži u tajnosti, no koliko je javnost upoznata, nije udana i nema djece. Živi u New York Cityju, u Sjedinjenim Američkim Državama i potpuno se posvetila svojoj karijeri u bankarstvu.

Procjenjuje se da su njezina prosječna godišnja primanja oko 192,352 dolara, a cjelokupna vrijednost u iznosu od 1 do 5 milijuna dolara.

Foto: Canva