Što vaše tijelo "govori" na razgovoru za posao? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Razgovor za posao

Što vaše tijelo “govori” na razgovoru za posao?

Piše: Martina Lovaković

Govor tijela jedan je od presudnih faktora koji će utjecati na povoljan ishod razgovora za posao. Naime, za dobivanje posla iz snova, uz dobro napisan životopis i motivacijsko pismo, trebali biste poraditi na govoru tijela koji će osvojiti svakog poslodavca.

Stoga, nemojte se previše veseliti kada stignete do razgovora za posao – glavni i odlučujući dio tek slijedi! Važan je vaš nastup i kako se obraćate poslodavcu. Vaše radno iskustvo može pokazati vašu ambiciju i potrebne kvalifikacije, no što kaže vaš entuzijazam? Odnosno, koliko dobro ga govorom tijela možete prenijeti poslodavcu?

Govor tijela jedan je od oblika komunikacije i isplati se pripaziti koju poruku njime odašiljete. Tijekom razgovora za posao iskoristite ga kako biste pokazali, ne samo svoje profesionalno iskustvu, već i svoju osobnost.

Što je govor tijela i zašto je važan na razgovoru za posao?

Govor tijela je neverbalna komunikacija bez upotrebe govora. Neverbalni znakovi koji odražavaju govor tijela mogu uključivati držanje, kontakt očima (ili njihov nedostatak), lupkanje nogama, klikanje kemijskom olovkom ili druge uobičajene radnje o kojima možda niste razmišljali.

Poslodavci pokušavaju brzo pročitati govor tijela i verbalnu komunikaciju kako bi mogli donijeti što bolju odluku zaposliti nekoga ili ne. Inače, verbalna i neverbalna komunikacija zajedno određuju hoće li nam se osoba svidjeti, možemo li joj vjerovati i poštujemo li je.

Tijekom razgovora za posao važno je nadmašiti očekivanja potencijalnog poslodavca, a vaš cilj mora biti prenijeti svoju snagu, samopouzdanje i sigurnost, ali u isto vrijeme ostati opušten i simpatičan. A toliko toga možete izraziti govorom tijela!

Govor tijela čini čak 90% od onoga kako nas drugi doživljavaju, odnosno percipiraju. Možete na dva načina izgovoriti sljedeće: “Prava sam osoba za ovu poziciju!”. Prvi put to možete izreći samouvjereno i staloženo, dok drugi puta možete biti nesigurni i nervozni. Sve je u tome kako ćemo nešto reći, a ne ono što kažemo.

Primjerice, jedno istraživanje koje je promatralo ponašanja lica tijekom razgovora za posao pokazalo je da su kontakt očima i osmijeh posebno važni poslodavcima. Kontakt očima, izraz lica, držanje tijela, rukovanje i nervozu naveli su kao neke od najvažnijih znakova tijekom razgovora za posao!

Izrazi lica jedan su od najmanje razumljivih znakova neverbalne komunikacije. Naša lica govore više o priči od bilo kojih riječi i rečenica koje izgovaramo. Prilikom razgovora za posao važno je imati na umu kako izražavate osjećate kada govorite i kada šutite. Usredotočite se ne pitanje i odgovorite iskreno, entuzijastično i uključite obvezno malo osjećaja. Ne želite izgledati kao robot.

8 savjeta poboljšati govor tijela na razgovoru za posao

Budući da govorom tijela možemo komunicirati i više nego što smo to mogli zamisliti, a poslodavci itekako obraćaju pažnju na njega, morat ćete biti spremni ponuditi i odlučujuće neverbalne znakove uz odgovore na pitanja iz razgovora za posao. U nastavku donosimo osam savjeta pomoću kojih ćete odaslati pravu poruku!

1. Ostavite dobar prvi dojam

Vaš razgovor za posao počinje čim uđete u zgradu. Baš kao što ćete se odnositi s poštovanjem prema svima koje upoznate tijekom razgovora za posao (ne samo prema potencijalnom poslodavcu), isto tako ćete htjeti biti samopouzdani i staloženi (ne samo dok sjedite u uredu na razgovoru za posao).

Kada uđete u ured i prvo upoznate osobu koja će vas uputiti dalje, vodite računa da ostavite dobar dojam. Održavajte snažan kontakt očima i predstavite se s povjerenjem. Ako ćete prvo morati malo pričekati, izbjegavajte pogrbljeno sjedenje i gledanjem u pametni telefon.

Kada se konačno upoznate s potencijalnim poslodavcem, ustanite, predstavite se toplim i istinskim osmijehom i čvrstim stiskom ruke.

2. Dva puta razmislite prije nego što kupite nove cipele

Nelagoda može biti jedna od glavnih točaka koja će vam ometati tijekom razgovora za posao. Kupovina novih cipela ili remen koji odgovara vašem sakou može biti sjajna ideja, ali ako odjeća uzrokuje nelagodu i unaprijed znate da biste se zbog nje mogli osjećati uznemireno i nervozno, razmislite o tome da se ipak odlučite za pouzdanu opciju.

Ako ste cijelo vrijeme osjećate nelagodno zbog odjeće, mogli biste poslati pogrešan signal koji će ugroziti cijeli intervju za posao.

3. Uspostavite kontakt očima

Kontakt očima je presudan jer pokazuje vaše samopouzdanje, kako u sebe, tako i u svoje odgovore”. U praksi biste trebali izbjegavati gledati svuda po sobi, gledati prema dolje na sat ili uopće ne kontaktirati očima, jer vas to čini rastresenima.

Kontakt očima osnova je za povezivanje i izgradnju odnosa. Vaš će se slušatelj osjećati istinski angažiran u razgovoru s vama samo ako ga gledate. I na kraju, vaš prvi cilj je potaknuti angažman kod vašeg slušatelja i natjerati ga da reagira na ono što s njim dijelite.

Bez stalnog kontakta očima tijekom razgovora, a posebno na početku razgovora, prekidate tu vezu i utječete na to koliko će poslodavac biti emocionalno povezan s onim što s njim pokušavate podijeliti. Na kraju dana, intervju je samo razgovor s drugim čovjekom. Uspostavite snažnu vezu na toj razini i učinit ćete si veliku uslugu!

S druge strane, imajte na umu da je održavanje stalnog kontakta očima bez ikakvih promjena u izrazu lica samo bezobzirno i čudno zurenje koje bi moglo postati i neugodno ili čak signalizirati neprijateljsko ponašanje. Što nas dovodi i do sljedećeg savjeta.

4. Slušajte sugovornika i reagirajte na vrijeme

Prirodno je da tijekom razgovora za posao potencijalnom poslodavcu želite reći sve najbolje o sebi, iskustvima i postignućima koje vas čine idealnim kandidatom. Ali pritom ne zaboravite slušati što poslodavac govori i odgovarati na njegova postavljena pitanja.

Iako će poslodavci težiti tome da što bolje procjene vaše interpersonalne vještine u kombinaciji s iskustvom koje ste stekli, imajte na umu da je važno i kako se ponašate. Stoga, pripazite na dojam koji ćete ostaviti.

Cilj je tijekom cijelog razgovora ostati uključen i pravovremeno reagirati. Nagnite se tijekom razgovora prema poslodavcu i time mu pošaljite poruku da ste otvoreni i zainteresirani za razgovor. Bilo bi dobro da povremeno kimnete glavom kao znak potvrde da ste uključeni i da pozorno slušate.

5. Pripazite na držanje tijela

Način na koji držimo tijelo indirektno govori puno o osobi – je li ona sigurna i angažirana ili je sramežljiva i povlači se. Držanje tijela prvi dojam koji o nama govori puno više nego ono što ćemo ispričati.

Ne želite ostaviti dojam osobe koja ima nisko samopouzdanje i nedostatak energije. Stoga, sjednite uspravno i držite ramena pravilno. Pritom pazite da ne budete previše ukočeni i neprirodni. To se može povezati s nervozom pa se pokušajte prije razgovora malo opustiti.

6. Pazite na ruke

Imajte na umu da poslodavci tijekom razgovora za posao žele saznati što više o vama u kratkom vremenu pa neka vaša osobnost bude prikazana u najboljem svjetlu. To uključuje i razgovor uz pomoć ruku ako ih i inače koristite tijekom razgovora i ako vam je to prirodno.

Neki kandidati pokušavaju što manje koristiti ruke tijekom razgovora pa njihovo tijelo djeluje neprirodno i napeto. Stoga, slobodno upotrijebite ruke za učinkovitu i iskrenu komunikaciju.

Kada ne pričate, stavite ruke u neutralan položaj i držite ih mirno kako biste izbjegli privlačenje nepotrebne pažnje na njih. Najbolje mjesto za staviti ruke ja na stol ili stolicu pored vas. To će pomoći omogućiti njihovo korištenje kada to bude potrebno. Ako radite bilješke, odložite kemijsku olovku kada završite s bilježenjem.

7. Završite sa stilom

Neka vaš pozdrav na odlasku bude jednako entuzijastičan i pozitivan kao i onaj na ulasku, bez obzira na vaše mišljenje o tome kako je razgovor prošao. Često smo sami sebi najgori kritičari, no najgore što možete učiniti je na kraju izgledati razočarano, klonulo i potišteno i gledati u pod i svoja stopala.

Ponovite sve s dolaska! Istinski se osmjehnite, čvrsto stisnite ruke i zahvalite se na pruženoj prilici. Vratite stolicu na mjesto gdje ste je pronašli prije nego što ste ušli u prostoriju i uspravite se prije nego što zatvorite vrata.

Ako vas potencijalni poslodavac isprati do izlaza ili predvorja, učinite sve kako biste dodatno iskoristili situaciju. Postavite mu neka opća pitanja ili neobvezno čavrljajte – što god vam se čini ugodnije i primjerenije. Čak i ako ste sami i čekate dizalo ili hodate stepenicama, pokušajte zadržati prisebnost dok se ne udaljite.

8. Vježbajte

Potpuno je u redu ako sve spomenute savjete ne možete odmah prirodno svladati. Odvojite vrijeme i vježbajte! Stanite ispred ogledala ili pred drugu osobu i odredite položaj koji vam se čini najprirodniji.

Možete i u društvu prijatelja proći kroz razgovor i zamoliti ga za mišljenje. Osobe koje vas poznaju prve će primijetiti vašu nervozu – oči koje lutaju ili igranje rukama kada niste sigurni u svoj odgovor.

Ako ćete morati prisustvovati razgovoru za posao na daljinu, zamolite prijatelja da se uključi i otkrije vam u kojim kutovima izgledate najbolje.

Razgovor za posao putem video poziva

Mnoge tvrtke uvele su pravilo da prvi krug razgovora odrade preko video poziva. Pandemija koronavirusa uvela je ovu promjenu koja se mnogima sada čini odlična i ustalila se u njihovom poslovanju.

Neki kandidati osjećaju se bolje tijekom video poziva, manje su nervozni i nesigurni. No, video poziv može dodatno zakomplicirati stvari jer je sam po sebi izazovan. Naime, tijekom video poziva teško se može vidjeti vaša neverbalna komunikacija ili ju je u mnogim slučajevima teško pravilno protumačiti.

Ipak, uz nešto priprema još uvijek možete svojim govorom tijela izvrsno komunicirati i pokazati da ste upravo vi odličan kandidat za taj posao.

Držanje tijela važno je i tijekom video poziva pa pripazite da prilagodite visinu stolice i kut kamere kako biste mogli sjediti uspravno. Prozor u kojem se nalazi video poziv postavite odmah pored kamere kako biste mogli gledati ravno u njega i ostvariti kontakt očima. Pokušajte ne skretati pogled do drugih prozora na zaslonu.

Obvezno prije razgovora za posao riješite sve moguće tehničke probleme. Podesite osvjetljenje u prostoriji i pokušajte učiniti sve kako biste smanjili buku koja dolazi iz ulice.

Nasmiješite se i kimnite glavom kako biste pokazali da slušate te se ni tijekom video poziva ne libite upotrijebiti ruke tijekom razgovora. Korištenje gesta izgledat će moćno! Pomoći će vam u ostavljanju dobrog dojma, a osobe s druge strane bolje će razumjeti ono što govorite. Samo pripazite da je kamera dovoljno udaljena od vas kako ne biste imali ruke ogromnih dimenzija na pozivu.

Ako vam se čini da biste o svemu ovom trebali puno razmišljati uz ono što morate reći – duboko udahnite i sjetite se sljedećeg. Sasvim je normalno da su svi tijekom razgovora za posao pomalo nervozni. To je prirodni dio tog postupka. No, zapamtite da ste stigli daleko i da imate vjerodostojnost i stručnost. Ne dopustite nečemu kao što je govor tijela da vam stoji na putu do novog posla!

Foto: styles66 / Unsplash