Whitney Wolfe Herd - dating aplikacijom do najmlađe milijarderke na svijetu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Whitney Wolfe Herd

Whitney Wolfe Herd – dating aplikacijom do najmlađe milijarderke na svijetu

Piše: Martina Lovaković

Whitney Wolfe Herd danas je poznata kao američka poduzetnica, osnivačica i izvršna direktorica Bumblea, aplikacije za upoznavanje, koju je pokrenula 2014. godine. Ranije je bila direktorica Tindera, još jedne poznate dating aplikacije.

Whitney Wolfe Herd je žena koja se ne ustručava povlačiti hrabre poteze. Zbog toga ni ne čudi to da je utemeljila aplikaciju za upoznavanje u kojoj žena zainteresirana za osobu suprotnog spola mora učiniti prvi potez! Riječ je o Bumble aplikaciji za upoznavanja i druženja koja omogućuje korisnicima komunikaciju i povezivanje. Kod istospolnih podudaranja bilo koja osoba može prva poslati poruku. Bumble se početkom veljače 2021. godine na tržištu kapitala predstavio inicijalnom javnom ponudom, a Whitney Wolfe Herd je u dobi od 31 godine postala i najmlađa ženska direktorica koja je detaljno predstavila javne izvještaje svoje tvrtke.

Rani život

Whitney Wolfe Herd rođena je 1. srpnja 1989. godine u Salt Lake Cityju, u državi Utah gdje je odrasla. Kći je Michaela Wolfea, bogatog investitora nekretnina i domaćice Kelly Wolfe.

Pohađala je katoličku srednju školu Judge Memorial Catholic High School, a u četvrtom razredu obitelj je odlučila uzeti odmor (u Americi poznati sabbatical) i otići u Pariz, u Francusku.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, upisala je Southern Methodist University u Teksasu gdje je diplomirala međunarodne odnose i bila članica sestrinstva Kappa Kappa Gamma.

Nakon dobivene diplome, uputila se u jugoistočnu Aziju gdje se posvetila radu sa siromašnima.

Prvi posao

Za vrijeme studija, u dobi od 19 godina, pokrenula je svoj prvi posao, neprofitnu organizaciju Help Us Get Cleaned Up Project. Udružila se sa slavnim stilistom Patrickom Aufdenkampom, a spomenuta organizacija bavila se prodajom vrećica od bambusa.

Sav prihod od prodaje išao je u korist područja pogođena izlijevanje nafte s British Petroleuma. Deepwater Horizon jedna je od najvećih katastrofa koja se dogodila 2010. godine u Meksičkom zaljevu. Torbe su postale iznimno popularne nakon što su se s njima fotografirale slavne osobe poput Rachel Zoei i Nicole Richie.

Poslovni uspjesi

Ubrzo nakon toga pokrenula je i drugi posao pod nazivom “Tender Heart”. Ponovo u suradnji s Patrickom Aufdenkampom, pokrenula je liniju odjeće posvećenu podizanju svijesti o trgovini ljudima i fair tradeu.

Njezin veliki zaokret u karijeri, dogodio se kada je postala suosnivačica dating aplikacije Tinder. Tinder danas slovi kao jedna od najpopularnijih svjetskih platformi za upoznavanje. Prema Telegraphu, Wolfe Herd je sama smislila naziv aplikacije.

Provela je dvije godine u spomenutoj tvrtki, radeći kao potpredsjednica marketinga, a tvrtku je napustila zbog seksualnog uznemiravanja. Tvrdila je da joj je bivši šef i partner Justin Mateen slao prijeteće i uznemirujuće poruke te joj oduzeo titulu suosnivačice tvrtke, odnosno aplikacije.

Projekt Bumble

Godine 2014. u dobi od 24 godine, pokrenula je vlastitu aplikaciju za upoznavanje pod nazivom Bumble. Riječ je o aplikaciji za spojeve u kojoj glavnu riječ vode žene! Naime, Whitney je izjavila kako je zbog vlastitih frustracija zbog zastarjelih društvenih normi koje zahtijevaju od žena da čekaju muškarce kako bi učinili prvi korak, osjetila potrebu i želju stvoriti prostor u kojem će upravo žene voditi glavnu riječ i biti te koje će povući prvi potez!

Do prosinca 2015. godine aplikacija je dosegla preko 15 milijuna razgovora, a u kolovozu 2016. godine Bumble je najavio puštanje u promet svojih plaćenih usluga koji uključuju neke premium beneficije za korisnike prilikom upoznavanja.

Bumble je ubrzo polučio ogroman uspjeh, a popularnost mu nije prestajala rasti do danas. Razlog njegove popularnosti leži upravo u tome što žena mora uspostaviti prvi kontakt s muškim korisnicima, dok je kod istospolnih parova omogućeno da bilo koja osoba može prva poslati poruku.

Također, podržala je ruskog milijardera Andreeya Andreeva, osnivača internetske stranice za upoznavanje Badoo, a do 2019. godine predvodi i Badoo jer je Andreev prodao svoj udio globalnoj investicijskoj tvrtki Blackstone.

Bumble je u rujnu 2020. godine prijavio 12,3 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, od čega je gotovo 9% onih koji plaćaju usluge aplikacije.

Bumble i Badoo zajedno imaju preko 40 milijuna aktivnih korisnika.

Privatni život

Whitney Wolfe Herd udala se 2017. godine za Michaela Herda, teksaškog nasljednika naftnog bogatstva. Par se upoznao četiri godine ranije na skijanju u Aspenu, a ironično je da ga je Whitney prvi put zapazila upravo na aplikaciji za spojeve.

Godine 2017. u Vogueu je izjavila da je Michael ručao u skijalištu kada je sjela do njega. “Michael je izjavio da ne zna skijati, a budući da sam iz Utaha i da sam gotovo odrasla na skijama, nije mi bilo jasno zašto bi netko tko ne zna skijati uopće bio na skijanju. Pristala sam ga naučiti skijati, ali dok se spuštao skijama niz planinu, shvatila sam da je lagao o svojim vještinama.”

Par je službeno počeo izlaziti na Valentinovo.

Michael je danas predsjednik operatora naftnih i plinskih postrojenja Herd Producing Company, koju je osnovao njegov pokojni djed. Također, posjeduje vrhunski restoran od farme do stola pod nazivom Grove Kitchen & Gardens. Par ima sina Bobbyja, koji je dobio ime upravo po Michaelovu djedu

Najmlađa žena milijarderka na svijetu

Bogatstvo Whitney Wolfe Herd bogatstvo skočilo je s 575 milijuna na 1,6 milijardu dolara, nakon što su dionice Bumblea 11. veljače 2021. godine porasle za gotovo 80%. Wolfe Herd ima 21,54 milijuna dionica, što znači da je njezin udio u tvrtki 11,6%.

Naime, početkom veljače Bumble je na tržište kapitala izašao s IPO (inicijalnom javnom ponudom) te je time postao druga aplikacija za upoznavanje koja se odlučila na ovaj potez. Početna cijena bila 43 dolara po jednoj dionici, da bi samo nekoliko sati nakon inicijalne javne ponuda njihova cijena skočila na čak 76 dolara!

Time je Whitney postala najmlađa žena milijarderka na svijetu te ujedno i najmlađa direktorica koja je izašla na tržište s IPO.

Za još zanimljivih životnih priča žena koje nas inspiriraju, kliknite ovdje.

Foto: TechCrunch / Flickr

Nastavite čitati