Predstavljen novi projekt "Žene u tehnologiji" čiji je cilj stvoriti platformu za poticanje izvrsnosti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žene u tehnologiji

Predstavljen novi projekt “Žene u tehnologiji” čiji je cilj stvoriti platformu za poticanje izvrsnosti

Razvoj tehnologije i digitalizacija prožima svaki aspekt našeg društva, definirajući način na koji živimo. Digitalizacija je brzo transformirala sve industrije, pa tako i zdravstvenu, a zdravstvo i IT postale su temeljne teme koje nastavljaju oblikovati našu budućnost.

Udio žena u digitalnom sektoru Europske unije i Hrvatske nije se značajno promijenio u posljednjih nekoliko godina. Prema podacima Europske komisije, BDP gospodarstva EU-a mogao bi se godišnje povećati za 16 milijardi EUR kada bi u digitalnom sektoru bilo više žena. Kako bi ubrzala te trendove, Udruga digitalnog zdravstva želi motivirati i podržati žene u njihovom razvoju profesionalnih karijera te podići svijest o sve više žena koje imaju vodeće uloge u području zdravstva i IT-a.

Kroz projekt ‘Žene u tehnologiji’ cilj je stvoriti platformu za prepoznavanje, poticanje, nagrađivanje i promociju izvrsnosti, razmjenu znanja i iskustva žena, koje djeluju na području digitalnog zdravstva, ali i drugih područja. Jedan od glavnih fokusa je omogućiti dodatnu edukaciju studenticama te povezati zdravstvenu i IT industriju sa studenticama”, ističe Mladen Kovaček, dopredsjednik Udruge digitalnog zdravstva i osnivač HIT konferencije.

Upravo je i to bio jedan od glavnih ciljeva meetupa “Žene u tehnologiji” održanog 7. rujna u kreativnom ambijentu prostora Wespa Spaces u Zagrebu na kojem su se okupili predstavnici industrije i studenti kako bi međusobno razmijenili mišljenja i ideje.

Na meetu su načelne ideje i koncept projekta prezentirali predsjednica Udruge digitalnog zdravstva Andrea Staničić i Mladen Kovaček, dopredsjednik Udruge i osnivač HIT konferencije. O važnosti ICT-a za život ljudi, poslovanje i okoliš te o procesima digitalne transformacije govorili su predstavnici IT industrije Snježana Bahtijari i Karlo Guštin iz najveće globalne ICT tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Podijelivši svoje iskustvo u svom dugogodišnjem radu, naglasili su važnost i sve mogućnosti koje ovakav projekt može pružiti studentima u njihovoj daljnjoj edukaciji i napretku.

Okupljenima je važnost osobnog brendinga u digitalnom okruženju predstavila Ivona Čulo, dugogodišnja medijska djelatnica te viša predavačica na Sveučilištu Sjever i Edward Bernays University College, osvrnuvši se na važnost osobnog brendiranja i korištenja tehnologije u vlastitu promidžbu.

Upravo je njezino izlaganje izazvalo jedan od najvećih interesa budući da bi studentima uz njihovu formalnu edukaciju velika podrška bila i edukacija u ovom području. Također, ispred AmCham Hrvatska, obratila se i Jasna Stilinović, voditeljica odnosa sa članovima koja je prezentirala i plan aktivnosti u odboru za zdravstvo te predstavila mogućnosti zajedničke suradnje studenata i komore. Na meetupu su prisustvovale i doc.dr.sc. Maja Baretić, endrokrinilog i Marina Jurković iz tvrtke Roche.

Uz neformalno druženje, okupljeni su podijelili svoja iskustva, a studenti dali svoje viđenje mogućnosti suradnje s IT industrijom. Zajednički su se složili da je prvi u nizu meetupa koji se održao potvrdio važnost ove inicijative te su dogovorili daljnje korake u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Nastavite čitati