Interesi u životopisu - 3 razloga zašto vas mogu istaknuti
Sadržaj portala
Interesi u životopisu, pisanje životopisa na laptopu ili u bilježnicu

Interesi u životopisu – 3 razloga zašto mogu promijeniti cijeli životopis

Interesi u životopisu? Je li im mjesto tamo ili ne? Znamo da je životopis dokument koji služi za određivanje prvog dojma o vama kod traženja posla. Riječ je o papiru koji može utjecati na vašu poslovnu budućnost.

Pohvalno je ako imate cijeli niz radionica i edukacija koje ste završili te je vaša strast, primjerice, izrada excel tablica, ali kod kreiranja vaše osobnosti jednako su važni interesi u životopisu.

Volite li šetati šumom, kuhati ili možda igrati tenis? Vikendom i izvan radnog vremena bavite se aktivnostima koje oblikuju vašu osobnost, a budući da je riječ o onome što direktno utječe na ono što jeste, interesi su također važan dio vašeg životopisa.

Bez obzira na to čime se bavili u slobodno vrijeme, važno je pokazati da ste originalni i da se svojom aktivnošću ističete od ostalih kandidata. Možda ćete izmamiti osmjeh na lice onih koji čitaju životopis i time si povećati šansu i dobiti priliku za razgovor za posao. Naime, ponekad se poslodavci odlučuju za onu osobu koja će se bolje uklopiti u tim, a tek nakon toga gledaju vaše tehničke vještine.

U slučaju da vas nismo uvjerili da je potrebno staviti odjeljak interesi u životopisu, važno je naglasiti da se danas sve više upravo kroz njega gleda tko će biti primljen na posao, a tko ne. Čak i LinkedIn profil ima odjeljak gdje možete istaknuti svoje interese ili popisati volonterski rad kojim se bavite.

U nastavku donosimo tri glavna razloga zašto biste interese u životopisu trebali dodati već danas!

1. Interesi u životopisu pomažu u isticanju prenosivih vještina važnih za poziciju

Uspješan prodavač je samopouzdan, otvoren i ima izraženu osobnost. Dakle, ako u životopisu naglasite da ste aktivni u Facebook grupama (možda ste čak i administrator neke), redovito pohađate knjiški klub i igrate tenis svakog vikenda, dodatno ističete da ste timski igrač, prijateljski nastrojen i društven, sa snažnim nagonom za pobjedom.

Marketinška agencija će voljeti pročitati da u slobodno vrijeme vodite svoj blog jer time iz prve ruke znate što je potrebno za uspješno pisanje, poznate društvene mreže i sposobni ste stvoriti intrigantan sadržaj.

Odaberete li hobije i iskustva u životopisu koja su prikladna za položaj za koji se prijavljujete, dokazat ćete da ste još bolji. No nemojte pretjerivati ​​- dva do tri primjera su sasvim dovoljna.

2. Kroz interese u životopisu možete započeti razgovor

Na početku razgovora za posao uvijek vlada pomalo napeta atmosfera koju biste lako mogli ublažiti razgovorima o vašim interesima. Time ćete smanjiti početni pritisak intervjua, nakon čega ćete se sigurno malo opustiti i lakše uvjeriti poslodavca da ste vi idealan kandidat za posao. Osim toga, razgovor o hobijima i interesima možete pokrenuti u bilo kojem trenutku razgovora.

Uključite hobije i interese u životopis i vrlo brzo uočit ćete promjenu. Naravno, naglasak mora biti na vašim profesionalnim vještinama koje bi trebale prednjačiti u životopisu. Razmislite o tome što volite raditi u slobodno vrijeme i dodajte interese u životopis. Volite putovati? Planinariti? Istraživati nove gradove?

Neki poslodavci i sami od sebe vole postavljati pitanja o vašim hobijima i interesima pa bez obzira na to hoćete li ih navesti u životopisu ili ne, razmislite o njima kako biste imali spreman odgovor i na to pitanje. U nekim slučajevima postoji vjerojatnost da će poslodavac imati iste ili slične interese kao i vi što će biti dodatna tema za razgovor kako biste se opustili, ali uz to sigurno i ostali kao kandidat kojeg će poslodavac zapamtiti.

Osim toga, nakon razgovora o opuštenijim temama, lakše ćete odgovoriti na ona neizbježna o vašim profesionalnim vještinama i poslovnom iskustvu. Osjećat ćete se samouvjerenije, opuštenije i spremnije.

Kod pripreme za razgovor za posao, dobro proučite internetske stranice tvrtke. Naime, neke od njih imaju odjeljke s profilima zaposlenika među kojima se nalaze i hobiji i interesi. Bilo bi odlično kada biste se na temelju nekog interesa povezali sa svojim ispitivačem.

3. Povežite interese u životopisu s interesima tvrtke

Stvari su se promijenile. Svatko od nas ima viziju tvrtke u kojoj želi raditi i unaprijed zna na koje uvjete će pristati. Vjerojatno i vi u glavi imate, osim visine plaće, uvjete rada koji odgovaraju vama i vašoj osobnosti. Možda je to fleksibilno radno vrijeme, remote rad ili tvrtka koja jednostavno cijeni svoje zaposlenike?

I tvrtke, a time i sami poslodavci, otišli su korak dalje. Trude se da njihovi zaposlenici budu zadovoljni na radnom mjestu jer su time motiviraniji i produktivniji te je veća vjerojatnost da će duže ostati na radnom mjestu. Ako odlučite navesti interese u životopisu, time ćete u isto vrijeme pokazati i vaš odnos prema kulturi tvrtke.

Uvijek budite iskreni kod navođenja interesa u životopisu, ali razmišljajte o tome kako ih možete povezati s tvrtkom. Ako tvrtka na internetskim stranicama ili društvenim mrežama ima objave i fotografije s trkačke utrke, a vi ste strastveni trkač, svakako navedite to pod interesima u životopisu.

Kako znati kada uključiti interese u životopis, a kada to možda i nije dobra ideja?

Rješenje je jednostavno. Istražite tvrtku u kojoj se prijavljujete. Koja je njezina misija? Na koje radne pozicije trenutno zapošljava? Ako je riječ o velikoj korporaciji, uključite više poslovnog iskustva. Opišite ga detaljno. A ako je riječ o opuštenom startupu, uključite u životopis i hobije i interese.

Provjerite internetske stranice tvrtke, njihove društvene mreže i LinkedIn i obratite pozornost na to kako komunicira s publikom.

U slučaju da niste sigurni, pokušajte sami procijeniti hobije i interese koje imate i zapitajte se: Jesu li oni nešto pozitivno za mene? Hoće li me istaknuti i hoću li zbog njih biti konkurentniji u odnosu na druge kandidate? Ako je vaš odgovor ne, nemojte ih uključiti.

Ukratko: Poslodavcima će vaš životopis biti potreban kako bi odgovorili na pitanje: “Je li ova osoba kvalificirana za posao?” većinom se oslanjajući na vaše prethodno radno iskustvo pri donošenju odluke. Nakon što utvrde da ispunjavate kvalifikacije, počet će razmišljati: “Odgovara li ova osoba mojoj tvrtki i okruženju i hoće li se dobro uklopiti u tim?”

U trenutku razgovora za posao, poslodavac ima za cilj upoznati vas kao potpunu osobu, a ako se zainteresira za vas kao kandidata, detaljno će pregledati vaš životopis. Tada će i hobiji i interesi doći u fokus. Njihovo uključivanje pomoći će vam da se oblikujete kao stvarna osoba, a ne samo bezlični kandidat – a to bi u konačnici moglo biti ključno za dobivanje posla. Naravno, osim životopisa, nemojte isključiti i dobro napisano motivacijsko pismo koje će vam pomoći da se kroz osobnu priču još više približite poslodavcu.

Autor: M.V, Foto: Markus Winkler / Unsplash

Nastavite čitati