Kako pristojno odbiti ponudu za posao u 5 koraka + primjer
Sadržaj portala
kako-pristojno-odbiti-ponudu-za-posao-zena-se-pita-tipkajuci-na-laptopu

Kako pristojno odbiti ponudu za posao u 5 koraka + primjer

Kako pristojno odbiti ponudu za posao ako ona nije dovoljno dobra ili ste u poziciji da vam se u jednom trenutku nudi više prilika odjednom? Postoje slučajevi kada ćete trebati odbiti ponudu za posao, ali ne i zatvoriti vrata. Jer, uvijek treba ostaviti otvorenu mogućnost za neku buduću suradnju.

Iako vam se čini neugodno i ne znate što činiti u takvoj situaciji, ona može postati lakša ako slijedite nekoliko smjernica. U nastavku ćemo otkriti kako na pristojan način odbiti poslovnu ponudu za posao i navesti primjere predložaka e-maila kako biste bili sigurni da ste na pravom putu. Naravno, predložak prilagodite svojoj trenutnoj situaciji.

Scenarij većinom ide ovako: Tražite novi posao, prijavljujete se na više pozicija u isto vrijeme, pohađate nekoliko razgovora za posao na različitim mjestima. I u jednom trenutku nađete se u poziciji da imate više ponuda za posao. Sjajno! No, kada malo bolje razmislite, sada ipak slijedi teži dio. Morat ćete odbiti minimalno jednog poslodavca. A to nije nimalo lako.

Kako odbiti poslovnu ponudu

Bez obzira na to jeste li dobili ponudu koju nikada ne biste prihvatili ili onu koju biste ipak razmotrili, ali na kraju ćete je ipak morati odbiti zbog neke bolje, evo kako ljubazno reći: “Hvala, li ne hvala”.

1. Nemojte odgađati

Nakon što ste odlučili odbiti ponudu za posao, nemojte odgađati s javljanjem poslodavcu. Obznanite mu svoju odluku što prije kako bi on na vrijeme mogao dogovoriti posao s drugim kandidatom.

Iznimno je važno da budete transparentni i da pravodobno obavijestite tvrtku jer ćete im time pomoći da i oni brže stignu do cilja.

2. Budite jednostavni

Nema boljeg savjeta od onog da budete direktni i iskreni. Nemojte pretjerivati s komplimentima o tvrtki ili osobama s kojima ste komunicirali, ipak je riječ samo o odbijenici.

Recite ono što trebate reći, jasno i jednostavno, s poštovanjem, a izbjegavajte pretjerano uplitanje emocija.

3. Zahvalite se

Jedna od najvažnijih stavki koju nikako ne smijete zaboraviti jest da se zahvalite na prilici za posao. Osim toga, zahvalite se voditelju zapošljavanja ili samom poslodavcu na izdvojenom vremenu.

Zadržite ton zahvalnosti cijelo vrijeme dok pišete e-mail dajući im do znanja da cijenite njihov trud i njihovo vrijeme. Naime, riječ je osobama koje su provele neko vrijeme čitajući vaš životopis i zamolbu, pregledavajući vaše radove i zadatke i profile na društvenim mrežama te u konačnici i sjedeći s vama na razgovorima za posao.

4. Navedite razlog, ali nemojte biti konkretni

Postoji više razloga zbog kojih biste mogli odbiti poslovnu ponudu. Oni se kreću od onih jednostavnih, da vam tvrtka nije ponudila naknadu za rad kojoj ste se nadali, zatim možda niste bili sigurni hoćete li se dobro uklopiti s vašim nadređenim ili kolegama ili vam se pak ne sviđa kultura i vođenje tvrtke.

Sve navedeno opravdani su razlozi za odbijanje ponude za posao, ali ipak, trebali biste ih zadržati za sebe i ne uključiti ih u e-mail u kojem ćete odbiti posao.

Dovoljno je reći da ste prihvatili ponuda za posao negdje drugdje ili, jednostavno, da vam ta ponuda za posao ne odgovora.

5. Ponudite im ponudu da ostanete u kontaktu

Ako smatrate da ste se s osobom s druge strane povezali i da biste u budućnosti možda mogli dobro surađivati, ali ne možete prihvatiti ponudu za posao iz drugih razloga, razmislite o tome da joj predložite ponudu da ostanete u kontaktu. U isto vrijeme navedite svoje podatke za kontakt.

Ovaj korak možete preskočiti – ne morate se osjećati dužnima spomenuti da biste htjeli ostati u kontaktu. No, nije loše razmotriti ovu točku kao odličan način za umrežavanje i izgradnju svoje profesionalne mreže.

Kako odbiti ponudu za posao primjer

Ako ste odlučili prihvatiti drugu ponudu za posao, naravno da onu drugu morate odbiti. U nastavku donosimo primjer e-maila koji će vam pomoći u izradi vlastitog kojim ćete odbiti ponudu za posao.

Primjer e-mail predloška u slučaju da ste prihvatili drugi posao

Subject e-maila: Ponuda za posao – [vaše ime i prezime]

Poštovani gospodine/gospođo [dodajte ime poslodavca ili osobe koja je vodila razgovor za posao],

Još jednom se zahvaljujem što ste mi pružili priliku i ponudili posao na [umetnuti naziv pozicije] u [umetnuti naziv tvrtke]. Iako je odluka bila teška, ipak sam odlučila prihvatiti posao u drugoj tvrtki.

Iskreno sam uživala u našim razgovorima i jako cijenim što ste prepoznali moje vrijednosti i odvojili vrijeme sa mnom tijekom razgovora za posao proteklih nekoliko tjedana.

Još jednom, hvala vam na vašem vremenu i prilici. Želim Vam sve najbolje u daljnjem radu i nadam se da će nam se putevi ponovno spojiti u budućnosti.

Srdačno,

[vaše ime i prezime]

Primjer e-mail predloška kada vam posao ne odgovara

Iako je obično dobro navesti razlog, možda ga nećete uvijek imati ili ga možda ne želite baš uvijek navesti. Donosimo drugi primjer koji će vam pomoći uljudno odbiti ponudu za posao bez konkretnih detalja.

Subject e-maila: Ponuda za posao – [Vaše ime i prezime]

Poštovani gospodine/gospođo [dodajte ime poslodavca ili osobe koja je vodila razgovor za posao],

Puno vam hvala na prilici i ponudi za posao na [umetnuti naziv pozicije]. Međutim, odlučila sam da ipak u ovom trenutku ona ne odgovara mojim ciljevima u karijeri.

Iskreno sam uživala u našim razgovorima i raspravama s vašim timom i iznimno cijenim što ste odvojili vrijeme i sa mnom podijelili informacije o poslu i vizije [umetnite naziv tvrtke].

Još jednom se zahvaljujem na vašem vremenu i želim Vam sve najbolje u daljnjem radu.

Srdačno,

[vaše ime i prezime]

Savjeti za odbijanje ponude za posao

Uzmite si vremena za razmišljanje i budite sigurni da ćete donijeti dobru odluku. Imajte na umu sljedeće – nakon što odbijete posao, prilika da će vam ista tvrtka i isti poslodavac ponuditi posao ponovno ravna je nuli.

Također, jednom kada vam je poslovna ponuda predočena, više nije vrijeme za pokušaj pregovaranja o boljem dogovoru. U tom trenutku jedino što vam preostaje jest da prihvatite ili odbijete ponudu za posao.

I na kraju, nemojte se bojati odbiti ponudu za posao ako vam ona jednostavno ne odgovara. Odbijanje ponude za posao — bez obzira koliko ste sigurni da je ne želite — nikada nije ugodno. Ali zapamtite, to je neizbježan dio na putu do zaposlenja iz snova.

Odbijanje ponude za posao može biti i težak i stresan zadatak, ali ako sve protekne dobro, donijet će vam u isto vrijeme novu priliku da prihvatite posao koji vam uistinu odgovara i da očuvate svoju profesionalnu mrežu netaknutom.

Foto: Fabian Irsara / Unsplash

Nastavite čitati