Rad od kuće nakon korona virusa - kako nagovoriti šefa da radite remotely - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Ured od kuće

Rad od kuće nakon korona virusa – kako nagovoriti šefa da radite remotely

Piše: Martina Lovaković

Kada je COVID prvi puta natjerao zaposlenike koji mogu da rade od kuće, mnogima se taj dio činio prilično nespretan, posebice ako se nikada nisu susreli s radom od kuće. Pa čak i ako jesu, za vrijeme korona krize, rad od kuće čini se težim nego inače.

No, nakon što ste se s vremenom uhodali, možda ste prepoznali sve prednosti virtualnog ureda. Većina se vrlo lako navikne na rad od kuće, a neke od prednosti koje ističu su niz pogodnosti poput rada u ugodnijem i opuštenijem okruženju pa sve do uštede vremena i novca na odlaske na posao i s posla. Možda vas je uvijek privlačio rad od kuće, ali niste znali kako isto predložiti šefu, budući da to nije bilo nešto uobičajeno u vašoj tvrtki ili industriji.

Ako ste posljednjih nekoliko mjeseci shvatili da vam više odgovara rad od kuće i želite tako raditi i u budućnosti, moramo naglasiti da niste jedini. A sada je pravo vrijeme da pripremite teren za poslije i povećate si mogućnost da to i ostvarite.

Mnogi su iskoristili ovo vrijeme da šefovima pokažu neke od svojih vještina koje možda nisu mogle doći do izražaja radeći u uredu, a to su odgovornost i efikasnost. Ipak, koliko god njihovi zaposlenici ističu da im je ugodnije raditi od kuće i da su produktivniji, većina poslodavaca ne voli prakticirati rad od kuće. A neki od njih su na granici da u tome popuste.

U nastavku donosimo što možete poduzeti da biste i dalje zadržali remote posao. I nakon završetka pandemije.

Testirajte svoju produktivnost

Dok se pripremate za dugotrajniji rad od kuće, dobra je vijest da vjerojatno nećete morati proći probni rad jer ste se već sada uvjerili kako funkcionirate radeći od kuće.

U prijašnjim uobičajenim okolnostima, prvo biste morali nagovoriti šefa da vam pruži priliku da radite od kuće i testirate svoju produktivnost. No, sada većina ima priliku prisilno testirati svoje sposobnosti radeći od kuće. Iskoristite ovu priliku da vidite što vam odgovara i o tome obavijestite svog poslodavca koji možda do sada nije imao puno iskustva o prednostima i organizaciji rada od kuće.

To znači da biste trebali prikupiti dokaze o produktivnom radu od kuće koji će vam pomoći uvjeriti šefa da s tom praksom nastavite i kasnije. Pratite svoju produktivnost, zapisujete obavljene zadatke u tablicu i predstavite ih šefu u obliku statistike koja bi trebala biti na vašoj strani, odnosno prikazati rezultate uz koje će obje strane imati koristi.

Primjerice, ako puno poslova obavljate putem telefona i morate riješiti nastale probleme svojih korisnika, obavijestite šefa o svojoj učinkovitosti. Istaknite koliko ste produktivniji radeći od kuće.

Naravno, život u vrijeme pandemije donosi i stres, posebice ako posao morate uskladiti s obiteljskim obvezama i brigom o djeci. No, ako ste i to uspješno uskladili, to je dodatan plus i još bolja značajka da ćete i nakon pandemije dobro funkcionirati radeći od kuće.

Zapisujte svoje odlične rezultate

Nemojte se sramiti sastaviti popis svojih najboljih postignuća koja ste postigli radeći od kuće. Budući da je prva polovica 2020. bila iznimno stresna zbog pandemije, vaša postignuća i način rada iz tog vremena imaju još veću težinu.

Ispišite u jedan dokument sve svoje pobjede i nabrojite razloge zbog kojih biste bili još bolji zaposlenik ako biste nastavili raditi od kuće.

Postavite sami sebi ova pitanja da biste vidjeli što možete istaknuti:

  • Koje ste projekte završili na vrijeme ili ranije?
  • Koliko ste se novih klijenata pronašli i zadržali?
  • Jeste li vi i vaš tim poslovali unutar budžeta?
  • Koliko ste novca uštedjeli tvrtki?
  • Jeste li uspješno prebacili poslovanje u virtualno okruženje?
  • Jeste li dobili pozitivne povratne informacije od kolega, menadžera, šefa i klijenata tijekom tog vremena?

Stvorite dokument u kojem ćete iznijeti sve ono dobro čime ste doprinijeli tvrtki i ažurirajte je često. Najjednostavniji način je da to izradite u Googleovom dokumentu koju možete ažurirati bilo kada i s bilo kojeg uređaja. No, bez obzira na to kako ih zapišete, sve ove informacije pomoći će vam da nadređenima pokažete koliko možete biti učinkoviti, a da i dalje radite od kuće.

Budite reaktivni i prisutni

Ako vaša tvrtka i dalje prakticira rad od kuće, iskoristite ovo vrijeme kako biste kasnije predložili trajni rad od kuće. Kada će razmišljati o vašem zahtjevu, vaš šef i tvrtka sigurno će se osvrnuti na razdoblje kada ste morali raditi od kuće. Stoga, iskoristite to vrijeme kao dokaz koji će vam kasnije pomoći.

Stoga, budite oprezni. Samo zato što niste fizički u uredu, ne znači da se vaša prisutnost ne očekuje. Ako ste online i brzo reagirate na pristigli e-mail i poziv na sastanak, pokazujete da ste dostupni, aktivni i da se trudite oko posla.

Radeći od kuće vrlo lako se možete opustiti, no to biste trebali izbjegavati jer može dugoročno ostaviti posljedice na vaš remotely posao. Imajući to na umu, budite u tijeku s elektroničkom poštom, uvijek spremni na pravovremeno odgovaranje na pozive i uključivanje u online sastanke preko Zooma.

Odradite sve što biste odradili da ste i fizički u uredu. Ako vaš poslodavac nije previše zainteresiran za alate koji bi vam pomogli u tome, predložite mu Slack, Skype, Zoom i druge koji će vam pomoći da ostanete povezani. Sve navedeno uvelike osigurava rad od kuće i omogućuje vam jednostavniju komunikaciju s kolegama i šefom.

Možete li posao obavljati jednako kvalitetno kao i u uredu?

Prije nego što šefu predložite raspored rada od kuće, razmotrite je li rad na daljinu u punom radnom vremenu uopće moguć kada se vaša tvrtka vrati u ured i kada se sve vrati u normalu. Možda ćete morati prilagoditi svoje želje kako vaš posao ne bi patio.

Koje su vaše odgovornosti, ako ih je bilo, morale biti stavljene na čekanje tijekom COVID-19, jer su se pokazale preteškima ili nerealnima za obavljanje dok ste radili od kuće?

Jesu li se očekivanja za obavljanje nekih projekata smanjila dok su svi radili od kuće? Ako je tako, predviđate li da će se ta očekivanja promijeniti nakon što se stvari vrate u normalu?

Vodite li tim za koji će se očekivati ​​povratak u ured? Ako da, hoće li vaš tim zahtijevati vašu prisutnost u tvrtki?

Je li vaš kućni ured uistinu pogodan za dobro obavljanje vašeg posla ili ste ga od samog početka pokušali prilagoditi najbolje što možete? Primjerice, imate li dobru internetsku vezu?

Ako utvrdite da bi bilo što od navedenog moglo utjecati na kvalitetno obavljanje rada od kuće, razmislite o tome kako ih riješiti jer će vaš šef vjerojatno zahtijevati odgovore na spomenuta pitanja prije nego što donese odluku.

Započnite pregovore ranije

Kada shvatite da biste željeli trajno ostati raditi od kuće, započnite što prije s pregovorima. Ali imajte na umu da pogodite pravo vrijeme. Pametno je razmišljati o svemu unaprijed, no ako se bliži rok za projekt na kojem cijela tvrtka već dugo radi i svi su pod stresom, to nije idealno vrijeme za početak pregovora.

Budući da ne postoji pisano pravilo kada biste pregovore trebali započeti, pokušajte se osloniti na svoju intuiciju. Uvijek je bolje temu načeti prije nego kasnije. Možete u početku istražiti teren. Pitajte šefa kada planira ponovo otvoriti fizički ured i hoće li zaposlenici i dalje imati priliku raditi od kuće.

Dajte mu do znanja koliko ste produktivni i fokusirani na posao za vrijeme rada od kuće. Iskoristite ovaj neformalni razgovor kako biste procijenili svog šefa, a nakon toga prilagoditi svoj način govora nudeći kompromise za obje strane.

Pravovremeno pristupite svom šefu

Nakon što ste dobili uvidu u cjelokupnu politiku organizacije tvrtke i rada na daljinu, sljedeći korak bi mogao biti taj da proslijedite zahtjev svom šefu. Pokušajte pokrenuti razgovor putem videopoziva umjesto telefonskog poziva. To će vam omogućiti da promatrate govor tijela vašeg šefa i dati vam procjenu je li prijedlog dobro prihvaćen.

Započnite razgovor s time koliko dugo već radite na daljinu i što ste u tom razdoblju postigli. Pritom navedite konkretne primjere kojima ste se iskazali i koji su istaknuli vaš rad. Razgovarajte detaljno o tome što ste postigli vi i vaš tim radeći od kuće.

Razgovor nastavite iskreno govoreći kako biste voljeli raditi od kuće i kada se tvrtka vrati u ured. Ako osjećate da bi vas šef mogao odbiti, pokušajte biti fleksibilni i predložite da ste uvijek spremni prisustvovati sastancima u uredu.

Neka vaš poslodavac bude na dobitku

Baš kao i kod bilo koje druge pogodnosti koju biste zatražili od svog šefa, ideja je da poslodavcu otkrijete što želite, ali tako da to predstavite onako kako će njemu najviše koristiti. Uvijek istaknite kako će prijedlog više koristiti poslodavcu nego vama.

Primjerice, ako vaš šef mora odraditi ranojutarnje sastanke s klijentima iz drugih vremenskih zona, ponudite se da vi to učinite jer ne morate gubiti vrijeme putujući na posao. To vrijeme iskoristit ćete kao pomoć tvrtki tako što ćete sudjelovati na sastanku putem Zooma iz vašeg kućnog ureda.

Ponudite kompromis ili probno razdoblje

Ako se vaš posao može kvalitetnije odraditi od kuće, predložite da većinu vremena radite remotely, a kada je to potrebno da dolazite u ured. Dva do tri puta tjedno u uredu ćete rješavati ono što va je teže odraditi od kuće.

Budući da će dugo nakon pandemije preporuka biti socijalno distanciranje i smanjenje zaposlenika u uredu, ovo bi mogao biti jedan od načina kako ćete primorati poslodavca da ozbiljno razmotri vaš prijedlog.

Ako je rad na daljinu dobro prihvaćen od zaposlenika ili poslodavac razmišlja o rezanjima zbog loše gospodarske situacije povezane s COVID-19, pomisao na manji broj radnika u uredu, a time i manje troškova, mogla bi mu se zapravo svidjeti.

Predložite probno razdoblje rada od kuće ili rad od kuće samo nekoliko dana tijekom tjedna kako bi se šef uvjerio da dobro funkcionirate radeći od kuće. Budite otvoreni za pregovore i prilagodite se onome što se od vas traži.

Vjerojatno nikada do sada nije bilo bolje vrijeme za predlaganje rada od kuće. Zaposlenici koji su tijekom pandemije već pokazali svoju učinkovitost, vjerojatno neće morati dugo nagovarati svoje šefove da nastave s radom od kuće i nakon pandemije korona virusa.

Foto: Mikey Harris / Unsplash

Nastavite čitati