Jabučni ocat – 6 razloga zašto ga piti svaki dan
Piše: Martina Lovaković
Jabučni ocat od davnina je popularan domaći lijek koji se koristi u kulinarstvu i u medicini. Mnogi su uvjereni u to da može ublažiti i riješiti širok spektar zdravstvenih tegoba, a ako ste se pitali što na to kažu znanstvena istraživanja, na pravom ste mjestu.
Dokazano je da jabučni ocat ima više različitih ljekovitih svojstava, uključujući antimikrobno i antioksidativno djelovanje. Znanstvena istraživanja dokazuju da njegovo redovito konzumiranje može imati brojne zdravstvene dobrobiti poput smanjenje kolesterola, smanjenja razine šećera u krvi, a može služiti i kao pomoć u mršavljenju.
No, iako znanstveni dokazi upućuju na to da se u nekim slučajevima može koristiti kao alternativa ili pomoć u rješavanju određenih tegoba, istraživanja još nisu otišla toliko daleko da bi se jabučni ocat mogao samostalno koristiti kao terapija.
U nastavku donosimo šest blagodati na organizam koje biste mogli ostvariti redovitom konzumacijom ili ispijanjem jabučnog octa.
1. Jabučni ocat je bogat hranjivim tvarima
Jabučni ocat proizvodi se tako da se organske svježe jabuke narežu na komade i sprešaju, a nakon toga podvrgavaju fermentaciji. U prvom koraku dolazi do alkoholne fermentacije. Tijekom fermentacije prirodni kvasci dovode do fermentacije, odnosno razgrađuju šećere nakon čega se oni pretvaraju u alkohol. Nadalje, uz određene vrste bakterija i alkohola, smjesa se pretvara u octenu kiselinu koja čini i glavni aktivni spoj octa.
Octena kiselina daje octu njegov snažan kiseli miris i okus. Istraživači vjeruju da je upravo octena kiselina razlog za njegove brojne zdravstvene koristi. Jabučni ocat čini 5 do 6% octene kiseline.
Osim toga, organski, nefiltrirani jabučni ocat sadrži mutni talog koji se sastoji od niza proteina, enzima i dobrih bakterija koje mu daju takav izgled i koje su ustvari i zaslužne za brojne zdravstvene blagodati koje pruža.
Iako ne sadrži mnogo vitamina i minerala, sadrži malu količinu kalija. A kvalitetnije marke sadrže i neke važne aminokiseline i antioksidanse.
2. Pomaže u suzbijanju štetnih bakterija
Znanstveno je dokazano da jabučni ocat može pomoći u suzbijanju velikog broja patogena od kojih su ključne i bakterije. Ljudi ga tradicionalno koriste od davnina koriste za čišćenje i dezinfekciju, liječenje gljivica na noktima, bradavica i upala uha.
Hipokrat, otac moderne medicine, koristio je jabučni ocat za čišćenje rana prije više od 2000 godina.
Jabučni ocat također može poslužiti kao konzervans hrane, a studije pokazuju da sprječava bakterije poput E. coli da rastu i kvare hranu. Stoga, ako želite na prirodan način sačuvati svježinu hrane, on bi vam u tome mogao pomoći.
Neka izvješća govore o tome da razrijeđeni jabučni ocat može pomoći kod akni kada se nanese izravno na kožu.
3. Pomaže u smanjenju razine šećera u krvi
Do danas jedna od najučestalijih, ali i najučinkovitijih primjena jabučnog octa je u svrhu smanjenja razine šećera u krvi, odnosno dijabetesa tipa 2. Dijabetes tipa 2 karakterizira visoka razina šećera u krvi uzrokovana rezistencijom na inzulin ili nemogućnošću proizvodnje inzulina.
Međutim, i oni koji ne boluju od dijabetesa također mogu imati koristi od održavanja normalne razine šećera u krvi, jer neki znanstvenici vjeruju da je visoka razina šećera u krvi glavni uzrok starenja i raznih kroničnih bolesti.
Najučinkovitiji i najzdraviji način regulacije razine šećera u krvi je izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata i šećera, ali i što češće korištenje jabučnog octa koji može imati blagotvoran učinak na zdravlje organizma.
Provedena istraživanja govore da jabučni ocat nudi sljedeće prednosti za razinu šećera u krvi i inzulina:
- Jabučni ocat može poboljšati osjetljivost na inzulin za 19 do 34% tijekom konzumiranja obroka s visokim udjelom ugljikohidrata te pritom značajno smanjiti šećer u krvi i time ponuditi bolji odgovor na inzulin.
- U provedenom istraživanju petero zdravih ljudi dokazano je da je jabučni ocat smanjio šećer u krvi za 31,4% nakon što je svaki od njih pojeo 50 grama bijelog kruha.
- Istraživanje provedeno na ljudima koji boluju od dijabetesa dokazalo je da konzumacija 2 žlice jabučnog octa prije spavanja, sljedećeg jutra može smanjiti šećer u krvi izmjeren natašte za 4%.
Brojne druge studije na ljudima pokazuju da jabučni ocat može poboljšati funkciju inzulina i smanjiti razinu šećera u krvi nakon jela.
Važno je napomenuti da prije nego uvrstite bilo koji prirodni lijek u prehranu, obvezno konzultirate s liječnikom. Dakle, ako trenutno uzimate lijekove za smanjenje šećera u krvi, obratite se svom liječniku prije nego što povećate unos jabučnog octa.
4. Jabučni ocat pomaže u gubitku kilograma
Za neke je ovo iznenađujuć podatak, no jabučni ocat može pomoći u procesu zdravog mršavljenja. Naime, u nekoliko znanstvenih studija dokazano je da kod većine izaziva osjećaj sitosti. To dovodi do manjeg unosa hrane, odnosno kalorija u organizam, a time i gubitka kilograma.
Primjerice, prilikom jednog istraživanja bilo je potrebno uzeti jabučni ocat uz obrok koji se sastojao većim djelom od ugljikohidrata. Na kraju je dokazano da su tom prigodom sudionici istraživanja unijeli u tijelo 200 do 275 kalorija manje u nastavku dana.
Nadalje, studija provedena na 175 osoba koji se bore s pretilošću pokazala je da je svakodnevna konzumacija jabučnog octa dovela do smanjenog trbušnog masnog tkiva i gubitka težine. Istraživanje je trajalo tri mjeseca, a gubitak kilograma uz konzumaciju jabučnog octa bio je sljedeći:
- uzimanje 1 žlice (12 ml) dovelo je do gubitka od 1,2 kg
- uzimanje 2 žlice (30 ml) dovelo je do gubitka 1,7 kg
No svakako se preporučuje promijeniti cijeli način života i uvrstiti zdrave i cjelovite namirnice u prehranu, bez praznih kalorija. Sve to, uz primjenu jabučnog octa imat će dugoročne pozitivne posljedice na organizam i na mršavljenje.
Jabučni ocat sadrži samo oko tri kalorije po žlici, što je vrlo malo. A sveukupno gledajući, može pridonijeti gubitku kilograma jer njegova primjena stvara brži osjećaj sitosti, snižava šećer u krvi i smanjuje razinu inzulina.
5. Jabučni ocat poboljšava zdravlje srca
Bolesti srca jedan je od vodećih uzroka smrti, a nekoliko bioloških čimbenika je povezano s rizikom od srčanih bolesti. Provedena istraživanja dokazuju da bi jabučni ocat mogao poboljšati nekoliko čimbenika rizika i kod ljudi, iako su istraživanja provedena na životinjama.
Rezultati istraživanja provedenih na životinjama govore da može smanjiti razinu kolesterola i triglicerida, kao i nekoliko drugih čimbenika rizika od srčanih bolesti. Također, neke studije provedene na štakorima pokazale su da smanjuje krvni tlak, što je glavni čimbenik rizika za srčane bolesti i probleme s bubrezima.
Međutim, nema čvrstih dokaza da jabučni ocat u istoj mjeri koristi i zdravlju ljudskog srca. Znanstvenici trebaju provesti više istraživanja prije donošenja bilo kakvih čvrstih zaključaka.
6. Jabučni ocat može poboljšati zdravlje kože
Jabučni ocat uobičajeni je prirodni lijek za različite kožne tegobe poput suhe kože i ekcema. Naime, koža je prirodno blago kisela, a lokalna primjena jabučnog octa mogla bi pomoći uravnotežiti prirodni pH kože, poboljšavajući pritom zaštitnu kožnu barijeru. S druge strane, alkalni sapuni i sredstva za čišćenje mogli bi nadražiti ekcem, pogoršavajući simptome.
S obzirom na svoja antibakterijska svojstva, jabučni ocat mogao bi, u teoriji, pomoći u prevenciji kožnih infekcija povezanih s ekcemom i drugim kožnim stanjima.
Neki koriste razrijeđeni jabučni ocat u kombinaciji sa sredstvom za ispiranje lica ili tonikom. Ideja je da može ubiti bakterije i spriječiti nastanak prištića te smanjiti pojavu mrlja na koži i ožiljaka.
Ako ga se odlučite uvrstiti u njegu kože, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što to učinite, posebno ako se radi o oštećenoj i osjetljivoj koži. Izbjegavajte nanošenje nerazrijeđenog octa na kožu, jer može prouzročiti opekline.
Doziranje jabučnog octa i kako ga koristiti
Najbolji način korištenja jabučnog octa je da ga uvrstite u svoju prehranu što češćom upotrebom u kuhinji pri spremanju namirnica. Jednostavan je dodatak hrani, a možete ga lako koristiti pri pripremi preljeva za salatu i domaće majoneze.
Neki ga također vole razrijediti u vodi i piti kao napitak. Uobičajene doze kreću se od 1-2 žličice (5-10 ml) do 1-2 žlice (15-30 ml) dnevno pomiješane u velikoj čaši vode.
Najbolje je započeti s malim dozama i izbjegavati uzimanje velikih količina. Previše jabučnog octa može uzrokovati štetne nuspojave, kao što je erozija zubne cakline te potencijalne interakcije s lijekovima (ako ih koristite).
Ako ćete jabučni ocat koristiti u ljekovite svrhe, koristite onaj organski, nefiltrirani, koji sadrži ljekoviti mutni talog na dnu boce.
Mnogi zagovornici zdravog načina života tvrde da jabučni ocat ima iznimne zdravstvene koristi za zdravlje, a osim navedenih dobrobiti jača energiju i pomaže kod različitih tegoba. Većina provedenih istraživanja kao rezultat navodi da ima brojne prednosti po zdravlje.
Također, pomaže u suzbijanju velikog broja bakterija, snižava razine šećera u krvi i potiče prirodni proces mršavljenja.Njegovo korištenje je sigurno, ali ipak, preporučuje se da ne uzimate prekomjerne količine. Osim navedenih zdravstvenih dobrobiti, jabučni ocat se često koristi i u svrhu ljepote. Najčešće se koristi kao prirodni regenerator za kosu, proizvod za njegu kože i sredstvo za čišćenje.
Foto: Natalie Grainger / Unsplash