Pizza s tijestom od cvjetače
Piše: Martina Lovaković
Pizza od cvjetače ukusna je bezglutenska verzija pizze, sadrži malu količinu ugljikohidrata i pripada u zdravu keto prehranu. Riječ je ustvari o podlozi od cvjetače koja mijenja klasično tijesto za pizzu načinjeno od brašna, kvasca i vode. Zbog toga niskokaloričnu pizzu od cvjetače možete jesti bez imalo grižnje savjesti.
Tijesto od cvjetače priprema se lako i brzo. Od sastojka će vam biti dovoljna cvjetača, jaja, sir i nekoliko začina po želji. Sve se dobro usitni i promiješa, sjedini i ispeče, a kao rezultat dobit ćete zlatnu koricu primamljivog izgleda i još boljeg okusa.
Cvjetača je u posljednje vrijeme doživjela popularnost pa se tako sve više koristi i u nekim drugim receptima, ne samo u juhi. Ukusni su biljni odresci pripremljeni od cvjetače, zapečena cvjetača u pećnici ili pire krumpir od cvjetače. No, najukusnija je sigurno u verziji podloge za pizzu.
Recept za podlogu od cvjetače
Ako želite pizzi smanjiti kalorijsku vrijednost, ovaj recept je idealan za vas. Osim toga, priprema je jednostavna i brza. Uz samo tri glavna sastojka i nekoliko začina po želji, dobit ćete ukusnu podlogu kojoj možete dodati svoje omiljene sastojke i tako njezin okus dovesti do savršenstva.
Sastojci:
- 1,5 kg cvjetače (ovisno o tome koju cvjetaču koristite)
- sir po želji – 1/2 šalice naribanog sira po želji (mozzarella, parmezan…) ili 1/3 šalice svježeg sira (kravlji, kozji…)
- 1 jaje
- začini po želji (origano, bosiljak, ružmarin i drugi)
- sol i papar
Vrste cvjetače za podlogu
Postoji nekoliko opcija kada je u pitanju izrada podloge od cvjetače. Možete je pripremiti od svježe ili prethodno smrznute cvjetače. Bez obzira na to koju vrstu cvjetače odaberete, podloga će biti jednako ukusna.
No, ako ste u žurbi i nemate puno vremena, smrznuta cvjetača pokazala se kao idealno rješenje za brzi ručak. Njezina priprema zahtijevat će najmanje posla (i nereda u kuhinji).
Podloga za pizzu sa svježom cvjetačom
Ako ćete koristiti svježu cvjetaču za pripremu podloge, trebat će vam jedna velika glava cvjetače (oko 2 kg, što u konačnici daje 1,5 kg očišćene cvjetače).
Uklonite cvjetaču s glavice i narežite je na komade jednake veličine. Naribajte je pomoću ribeža ili je usitnite u sjeckalici.
Nakon toga, obradite je u mikrovalnoj pećnici 4 do 5 minuta kako bi omekšala. Osim u mikrovalnoj pećnici, cvjetaču možete pirjati 10 minuta na laganoj vatri.
Budući da će pustiti dosta vode, položite je u vrećicu za biljna mlijeka i dobro je iscijedite.
Podloga za pizzu od smrznute cvjetače
Za pripremu podloge od smrznute cvjetače trebat će vam 1,5 kg cvjetače. Odmrznite je u hladnjaku preko noći. Naribajte je na sitne komadiće ili usitnite pomoću sjeckalice.
Dobro je iscijedite u vrećici za izradu biljnih mlijeka dok ne uklonite svu vlagu.
Kako pripremiti pizzu od cvjetače
Sada kada ste uspješno pripremili cvjetaču, dodajte joj ostale sastojke kako biste dobili podlogu za pizzu.
Za početak, zagrijte pećnicu na 200°C, a cvjetači dodajte sir, jaje i začine te sol i papir. Sve dobro izmiješajte rukama dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga oblikujte podlogu za pizzu koja bi trebala biti promjera oko 10-ak cm.
Podlogu za pizzu položite u zagrijanu pećnicu i pecite 25 minuta. Ako ste koristili smrznutu cvjetaču, trebat će vam nekoliko minuta više.
Izvadite podlogu iz pećnice i dodajte joj sastojke po želji. Zatim je stavite nazad u pećnicu i pecite još 10-ak minuta.
Dodaci za pizzu od cvjetače
Najzabavniji dio pripreme pizze su dodaci za pizzu. Iako je dobra podloga baza pizze, o dodacima ovisi sam okus. U ovom slučaju, što manje sastojaka koristite, to će rezultat biti bolji.
Kod odabira sastojaka pripazite da ne budu previše masni ili tekući jer bi se podloga od cvjetače mogla razmočiti i postati previše vlažna.
Što se tiče samog okusa, kombinacije su bezbrojne. Možete pripremiti savršenu Margaritu s puno svježeg bosiljka i mozzarelle ili mesnu verziju s, primjerice, piletinom, mozzarellom, špinatom, pestom i češnjakom.
Kako smrznuti koru od cvjetače?
Ako želite pripremiti brzu pizzu kada vam stignu iznenadni gosti, dobra vijest je da ove podloge od cvjetače možete smrznuti i čuvati pohranjene u zamrzivaču do tri mjeseca.
Pripremite je na uobičajen način i ispecite pa je ostavite da se dobro ohladi.
Nakon toga, stavite je u posudu koju ćete moći zatvoriti ili u vrećice za zamrzavanje.
Pripremite više manjih podloga, tako će vam biti lakše čuvati ih pohranjene u zamrzivaču i pronaći idealnu posudu za njihovo pohranjivanje. Možete ih složiti i jedna na drugu, ali između njih stavite papir za pečenje kako se ne bi slijepile.
Kada želite pripremiti pizzu, zamrznutu podlogu izvadite iz zamrzivača i ponovo zagrijte u pećnici. Pećnicu zagrijte na 200° C i ostavite 5 minuta da se otopi. Potom dodajte željene sastojke i pecite još 10-ak minuta.
Foto: Deepal Tamang / Unsplash