Sirova torta bez pečenja
Piše: Martina Lovaković
Jeste li znali da tortu možete pripremiti bez pečenja i bez upotrebe brašna. Ova lagana sirova (raw) torta u potpunosti opravdava svoje ime. Iako bogata i aromatična, pripremljena je od jednostavnih i hranjivih sastojaka, a mogu je konzumirati svi – od onih na dijeti pa sve do onih koji paze na svoje zdravlje i hrane se zdravo.
Možete je pripremiti za dječji rođendan ili u trenucima kada poželite slatki desert koji neće ugroziti vašu liniju ili zdravlje. Vjerujte, nitko neće odoljeti ovoj ukusnoj čokoladnoj ljepotici.
Također, možete je koristiti kao bazu za pečenje i ostalih torta. Dodajte joj druge dodatke i time nadogradite njezin okus. Odličan izbor je aroma naranče ili kokos te suho voće ili preljev od svježeg šumskog voća.
Iako nije uobičajena i tradicionalna torta, može se poslužiti i kao brownie, a u njezinom punom okusu uživat će svi koji vole slastice. Idealna je za dijeljenja sa svima, a odgovara i bezglutenskoj, veganskoj i Paleo prehrani, onoj bez žitarica i bez rafiniranog šećera te sirovoj prehrani.
Recept za čokoladnu raw tortu
Velika prednost ove torte je što se ne peče, a njezina priprema iziskuje svega 15 minuta posla. Ne sadrži brašno, a baza joj je sirovi kakao. Potpuno je bezglutenska i zadovoljava smjernice Paleo prehrane.
Sastojci:
Podloga
- 3 šalice bademovog brašna
- 2 šalice datulja bez koštica (prethodno namočenih i ocijeđenih)
- ¾ šalice kakaa u prahu
- ¼ šalice javorovog sirupa (ili nekog drugog tekućeg sladila)
- 1 žlica limunovog soka
- prstohvat soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije (ili žličica mljevene mahune vanilije)
- ⅛ žličice crnog papra
Krema
- ½ šalice kokosovog ulja (otopljeno, ali ne vruće!)
- ¼ šalica kakaa u prahu
- 3 žlice javorovog sirupa (ili nekog drugog tekućeg sladila)
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- prstohvat sirovog mljevenog zrna vanilije
Dodaci po želji
- kakao zrna
- svježe maline
- kokosove strugotine
- strugotine čokolade
Priprema
Za izradu biskvitnog dijela torte, sve sastojke pomiješajte i dobro iz usitnite u blenderu. Prebacite ih u kalup za tortu promjera 15 centimetara i čvrsto i ravnomjerno utisnite prema dnu torte kako biste oblikovali biskvit. Površina biskvitnog dijela torte mora biti ravna, ujednačena i glatka. Nakon toga stavite tortu u zamrzivač kako bi se dobro stisnula, a vi krenite s izradom drugog dijela torte.
Za izradu kreme stavite sve sastojke u staklenu posudu i miješajte ih vilicom dok se ne sjedine, a smjesa ne postane glatka. To bi moglo potrajati i nekoliko minuta, stoga miješajte sve dok se svi sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Izvadite kolač iz zamrzivača i prelijte ga dobivenom čokoladnom smjesom. Pomoću lopatice ili stražnje strane žlice ravnomjerno i glatko rasporedite kremu po vrhu torte.
Ako želite dodati dodatke na čokoladnu kremu, suhe sastojke dodajte odmah, a svježe netom prije serviranja. Primjerice, kakao zrna možete dodati odmah, a svježe bobičasto voće prije posluživanja.
Nakon toga, stavite tortu u zamrzivač na dva sata da se dobro stisne i ohladi. Izvadite je oprezno iz kalupa (postoji mogućnost da se malo zalijepi za kalup). Pažljivo je stavite na tanjur za serviranje i po želji dodajte svježe dodatke. Držite kolač u hladnjaku dok ne bude spreman za posluživanje.
Trikovi
Za pripremu datulja, namučite ih nekoliko sati u toploj vodi ili ih prelijte kipućom vodom i ostavite namočene 15 do 20 minuta.
Ako nemate kalup za tortu promjera 15 cm, tortu možete položiti u bilo koju posudu sličnih dimenzija. Važno je da prije toga, posudu obložite papirom za pečenje kako se torta ne bi zalijepila za dno. Ako želite nižu ili višu tortu, prilagodite joj visinu izborom odgovarajuće posude ili kalupa.
Torta će zadržati teksturu i oblik već na sobnoj temperaturi, stoga ne mora nužno biti u zamrzivaču sve dok nije pretoplo (ljetne temperature). Ako više volite ohlađenu slasticu koja se lakše reže, preporučujemo da je ipak kratko držite u zamrzivaču. Osim raw torte, možete pripremiti i domaću čokoladu bez šećera i mlijeka od samo nekoliko sastojka!
Foto: lindsay Cotter / Unsplash