Jela od heljde - 8 recepata koja ćete pripremati svaki dan
Sadržaj portala
jela-od-heljde-palacinke-od-heljde

Jela od heljde – 8 recepata koja ćete pripremati svaki dan

Jela od heljde zdrava su alternativa onima pripremljenima od pšenice. Stoga, ako tražite ukusnu i zdravu alternativu žitaricama, trebali biste ozbiljno razmisliti o isprobavanju najboljih recepata s heljdom.

Heljda nije povezana sa pšenicom, a njezina velika prednost je što nema glutena. Također, odličan je izvor biljnih proteina jer se sastoji od svih aminokiselina te je time potpuni protein. Iz toga razloga, heljda je odlična zamjena za meso bez obzira jeste li na veganskoj prehrani ili ne.

Poput pšenice, može se koristiti za izradu tjestenine i palačinki, ali jesti i u izvornom obliku kao prilog ili glavno jelo.

Jela od heljde recepti

Osim što je prirodno bez glutena, bogata je vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima te ostalim antioksidansima. Neka istraživanja govore da može pomoći u regulaciji šećera u krvi što je čini odličnom namirnicom kojoj biste svakako trebali ustupiti mjesto u smočnici.

Najbolji dio? Ova drevna žitarica je ukusna, a posjeduje orašasti, zemljani okus. Heljda zaslužuje vašu pažnju, a u nastavku vam donosimo 20 recepata s heljdom – jednostavna za pripremu svaki dan, a ukusna i neodoljiva, voljet će ih i vaši najmlađi.

1. Heljda s gljivama

Ukusno i hranjivo, ovo jelo u stilu rižota jednostavno je za napraviti, izdašno je i zdravo. Recept možete prilagoditi sebi i koristiti gljive i začinsko bilje po izboru.

Budući da mnogi nutricionisti heljdu i gljive smatraju superhranom, nemojte se ustručavati i pripremite je odmah! Pirjajte luk, začine i gljive, dodajte skuhanu heljdu i sve sjedinite. Brz, jednostavan i hranjiv ručak gotov je za pola sata!

2. Zapečena heljda s povrćem

Pečena heljda s povrćem prepuna je okusa! Skuhajte heljdu odvojeno, a povrće po izboru ispecite u pećnici. Možete koristiti luk, papriku, rajčicu, tikvice, patlidžan… Izbor je na vama.

Na kraju spojite heljdu i zapečeno povrće pa 15-ak minuta na 200 stupnjeva zapecite u pećnici.

Prelijte kremastim jogurtom sa začinima poput kopra i vlasca. Ovo će vegetarijansko jelo apsolutno oduševiti vaše prijatelje i obitelj.

Ako niste vegetarijanac, ovo može biti izvrstan prilog uz vaše omiljeno mesno jelo.

3. Wok povrće s keljom, paprikom, artičokama i heljdom

Ako vam je potreban brz i zdrav obrok, ne tražite dalje. Ovaj ukusni veganski recept gotov je za 30 minuta i vrlo je hranjiv.

Skuhajte heljdu, a u wok tavi na malo ulja ispecite artičoku, papriku i kelj. Dodajte im peršin i bosiljak. Dodajte kuhanu heljdu te sve još kratko ispecite u wok tavi. Pripazite da se heljda ne raskuha.

Ovo jelo sadrži četiri supernamirnice, te je time ovaj obrok prepun antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana. Također je niskokaloričan i niskoglikemijski.

4. Heljdina kaša

Želite zasitan, hranjiv doručak koji će vaša djeca voljeti? Probajte heljdinu kašu, po receptu koji potječe s naših prostora.

Kašu je jako jednostavno za napraviti, a možete je prilagoditi sebi koristeći bilo koje voće, orašaste plodove, vrste mlijeka ili napitaka, sjemenkama ili zaslađivača koji vam se sviđaju.

Skuhajte heljdu u u blago posoljenoj vodi i procijedite. Kod kuhanja pazite da se ne raskuha, jer dovoljna je i sekunda više. Kuhajte je od 10 do 15 minuta, uz redovitu provjeru.

Po želji je kombinirajte s omiljenim napitkom, narežite voće, orašide i posipajte sjemenkama. Ukusan i hranjiv doručak je gotov!

5. Mediteranska salata od heljde

Mediteranska salata od heljde je poput ljeta na tanjuru.

Svježe začinsko bilje, sirovo povrće, feta sir i dresing daju tone okusa ionako ukusnoj bazi od heljde. Ako želite zdravu alternativu salati od tjestenine, onda je ovo pravo jelo za vas.

Skuhajte heljdu, a kada se malo ohladi dodajte joj luk narezan na ploške, narezane krastavce, crne masline i feta sir. Sve začinite dresingom od vode, papra, limunovog soka, soli, origana i svježeg peršina.

Salatu možete ponijeti i na posao – osvježite će vas u proljetnim i ljetnim danima.

6. Zdravo varivo od heljde

Uz meso koje se topi u ustima i izdašnu heljdu, ovo varivo će vam zagrijati želudac i raznježiti nepce. Poslužite uz omiljeni kruh ili salatu i uživajte u savršenoj utješnoj hrani.

A kako je napraviti? Stavite kuhati govedinu ili svinjetinu s kostima u veliki lonac s vodom i dodajte lovorov list. Posolite i kuhajte 40-ak minuta, zatim dodajte heljdu i narezani krumpir. Kuhajte 15-ak minuta. Na tavici pirjajte luk i mrkvu i dodajte varivu. Na kraju sve začinite ukusnim začinskim biljem. Naš odabir je svježi peršin i kopar.

7. Palačinke od heljde koje se tope u ustima

Ne postoji ništa bolje od vrućih, mekanih palačinki za doručak. Ova verzija od heljde još je bolja jer ima sve dodatne prednosti koje heljda donosi na stol.

Pomiješajte 295 ml mlijeka ili biljnog napitka po želji i limunov sok te ostavite da odstoji pet minuta. Kada se kombinacija mlijeka i limuna u kasnijim koracima pomiješa sa sodom bikarbonom, činit će palačinke pahuljastima.

U drugoj posudi umutite 120 grama brašna od heljde i 65 grama višenamjenskog brašna s jednom žlicom šećerom, 3/4 žličice sode bikarbone i pola žličice soli.

U odstajalo mlijeko i limunov sok dodajte jedno veće jaje i jednu žličicu ekstrakta vanilije.

Zatim u mješavinu brašna dodajte dobivenu mješavinu mlijeka kojima na kraju treba dodati još četiri žlice neslanog otopljenog maslaca. Miješajte vilicom dok se ne razbiju sve grudice brašna, a zanemarite manje grudice.

Pecite palačinke na tavici, na umjerenoj vatri. Uzmite 1/4 šalice tijesta i rasporedite žlicom po tavici. Nakon dvije minute, kada rubovi izgledaju suho, a počinju se pojavljivati mjehurići, okrenite i pecite još 1 do 2 minute, dok blago ne porumene i ispeku se u sredini.

Poslužite ih tople! Očekujte bogat okus i lijepu tamnu boju. Prelijte ih omiljenim sirupima za palačinke, voćem i drugim dodacima.

8. Chia kruh od heljde

Ako se želite okušati u pečenju kruha, ali vas je strah, počnite s ovim chia kruhom od heljde! Ne mijesi se, nema kvasca i ima samo četiri sastojka puna hranjivih tvari.

Za početak napravite chia jaje (zamjena za jaje) tako što ćete pomiješati 40 grama chia sjemenki s 240 ml vode. Ostavite da odstoji 20 minuta koliko smjesi treba da poprimi gelastu strukturu.

Usitnite u blenderu 300 grama brašna od heljde te mu dodajte 12 grama praška za pecivo, 1,5 žlicu soli. Nakon toga dodajte 160 ml vode, 60 ml ulja repice ili nekog drugog ulja te prethodno pripremljeno chia jaje.

Promiješajte kako bi se sve sjedinilo i ostavite da odstoji 10 minuta dok pripremate posudu za pečenje. Važno je napomenuti da sastojke ne bi trebalo dugo miješati, tek toliko koliko je potrebno da se sve sjedini. U protivnom, kruh bi se mogao loše dići.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U kalup za pečenje kruha položite papir za pečenje. Položite smjesu u kalup, polijte površinu s malo ulja po želji i sjemenkama suncokreta, sezama ili čak lješnjaka ili nekih drugih orašida po želji. Pecite 1 sat i 10 minuta.

Rezultat je mekan, pahuljast kruh izvrsnog okusa koji ćete poželjeti konzumirati uz svaki obrok.

Chia kruh od heljde možete čuvati do tjedan dana u hladnjaku ili ga možete spremiti u zamrzivač i vaditi po potrebi.

Isprobajte ove zanimljive, ukusne i brze recepte od heljde i oduševite se. Jela od heljde su zdrava, bogata vitaminima i mineralima te zasitna zbog bogatstva proteina. Po želji isprobajte slatka jela od heljde i slana jela od heljde, heljdin kruh i ukusno varivo od heljde.

Autor: M.V., Foto: None Other / Unsplash

Nastavite čitati