Kruh od banane - najbolji recept bez upotrebe miksera
Sadržaj portala
kruh-od-banane

Kruh od banane – najbolji recept bez upotrebe miksera

Kruh od banane s pravom je jedna od najpopularnijih slastica. Osim što je ukusan i hranjiv, njegova priprema je jednostavna i brza. A ako pritom imate jako zrele banane koje morate što prije iskoristiti, na pravom ste mjestu – saznajte najbolji recept za kruh od banane. Ukusan je i sočan, a toliko jednostavan za pripremiti – bit će vam dovoljna jedna zdjela, a priprema se i bez miksera.

Pretpostavlja se da kruh od banane ili banana kruh svaki dan pripremi tisuću ljudi, a razlog je prilično jednostavan. Ukusan je i hranjiv. Mi vam donosimo razlog više zašto ćete ga pripremati uvijek iznova. Sastojci u receptu poput banana i količine šećera mogu varirati, odnosno možete ih prilagoditi sebi, a njegova tajna leži u topljenom maslacu.

Kako napraviti kruh od banane

Stoga, uzmite veliku zdjelu, vilicu s kojom ćete zamutiti jaja i čvrstu žlicu za miješanje tijesta.Zaboravite na mikser i krenite s pečenjem banana kruha.

Količina šećera u receptu može varirati od pola šalice do jedne cijele šalice, a receptu možete pridodati i nasjeckane orašaste plodove, grožđice ili komadiće čokolade.

Također, tijesto za kruh od banane možete prije pečenja staviti i u kalup za muffine i pripremiti ukusne muffine od banana i orašida ili čokolade. Svakako otiđite i korak dalje i pripremite čokoladni banana kruh.

Za pripremu ovog recepta bit će vam potreban dobar kalup za banana kruh. Nabavite onaj manji dimenzija 20×10 cm kako biste dobili visoki kolač. Naravno, možete ga pripremiti u nešto dužem kalupu, a u tom slučaju on neće biti jako visok.

Vrijeme pečenja ovisit će o veličini kalupa, a kreće se od 45 do 60 minuta.

Kruh od banane sastojcima se može prilagoditi svakome. Ako ne koristite bijeli šećera, zamijenite ga smeđim šećerom ili nekim drugim zaslađivačem. Također, na isti način možete zamijeniti bijelo brašno. Koristite pirovo ili zobeno brašno po želji i isprobajte nove okuse.

Banana kruh bit će ukusan i ako mu dodate žličicu cimeta i umiješate pola šalice nasjeckanih orašastih plodova ili suhog voća. Dodajte mu i pola šalice komadića čokolade.

kruh-od-banane-na-tanjuru

No Revisions / Unsplash

Recept za kruh od banane

Kruh od banane vrijeme pripreme: 10 minuta
Kruh od banane vrijeme pečenja: 45 do 50 minuta

Kao što smo već naglasili za ovaj recept nije vam potreban mikser, a sve sastojke možete pomiješati u jednoj posudi. Najbolje banane za ovaj recept su one su jače zrele, banana može biti tamna i jako mekana. Ovo je vjerojatno najveći plus recepta jer na najbolji način možemo iskoristiti prezrele banane koje većini više nisu toliko ukusne. Na kraju ćemo dobiti najbolju slasticu koja će prijati uz kavu, na poslu za užinu ili kada stignu nenajavljeni gosti.

Sastojci:

  • 1 do 3 srednje i jako zrele banane (trebali biste dobiti 1 1/2 šalicu zgnječenih banana)
  • 76 grama otopljenog maslaca
  • 1/2 žličice sode bikarbone (ne praška za pecivo)
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera (1/2 šalice ako želite manje slatko, 1 šalica ako želite slađe)
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 1/2 šalice (205 g) višenamjenskog brašna

Priprema

Za početak uključite pećnicu i zagrijte je na 175 stupnjeva. Premažite kalup za kruh od banane maslacem i krenite na pripremu kolača.

Zgnječite banane vilicom i dodajte im maslac. Prije nego što im dodate maslac, banane biste trebali gnječiti sve dok ne poprime glatku smjesu. Maslac otopite i dodajte ga u zgnječene banane.

Umiješajte preostale sastojke. Pomiješajte sodu bikarbonu i sol. Umiješajte šećer, tučeno jaje i ekstrakt vanilije te umiješajte brašno.

Smjesu ulijte u kalup i pecite na 175 stupnjeva oko sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nekoliko suhih mrvica je u redu, ali dijelovi mokrog tijesta nisu. Ako je banana kruh izvana poprimio smeđu boju, ali je sredina još uvijek mokra, pokrijte ga folijom i nastavite peći dok ne bude potpuno pečen.

Kada je kruh od banane pečen, ohladite ga i poslužite. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta. Zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja. Narežite i poslužite.

kruh-od-banane-posluzivanje

Cody Chan / Unsplash

Dobro zamotan, kruh od banane ostat će svjež na sobnoj temperaturi četiri dana. Za duže čuvanje, banana kruh čuvajte u hladnjaku do pet dana ili ga zamrznite.

Autor: M.V., Foto: Priscilla Du Preez /Unsplash